Złoty Glob dla Jodie Foster

Alicia Christian Foster – znana światu jako Jodie Foster – otrzyma niebawem nagrodę Złoty Glob.

Za całokształt twórczości

Nagrodę przyznano jej za całokształt twórczości i zasługi dla sztuki filmowej. Nie będzie to oczywiście pierwsza poważna nagroda w dorobku Foster, gdyż pierwszego Oscara otrzymała już w 1989 roku (za rolę Sarah Tobias w filmie „Oskarżeni”). Jako najlepsza aktorka pierwszoplanowa sprawdziła się również w filmie „Milczenie owiec”, co zaowocowało drugim Oscarem.

Wybrana filmografia Jodie Foster

– „Alicja już tu nie mieszka” (1974)
– „Taksówkarz” (1976)
– „Milczenie owiec” (1991)
– „Maverick” (1994)
– „Azyl” (2002)
– „Bardzo długie zaręczyny” (2004)
– „Plan lotu” (2005)
– „Odważna” (2007)
– „Rzeź” (2011)
– „Podwójne życie” (2011)

O przyznaniu nagrody poinformowało Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy Zagranicznej. Uroczystość odbędzie się 13 stycznia 2013 roku. Wtedy też 49-letnia Jodie Foster dołączy do grona takich aktorów jak: Sean Connery, Harrison Ford oraz Anthony Hopkins.